Kukbuk
Kukbuk

Kino na tarasie

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Upalne lato otwiera szeroko okna domów i pełne słońca głowy. Za chwilę zapadnie zmrok i rozpocznie się domowa projekcja filmów na dachu. Pierwsze gwiazdy już widać.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: dinnershow studio
Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka
Przepisy, zdjęcia i wykonanie dań: Monika Walecka

Opublikowano: 15 Marca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Talerz: Zara Home; różowa poduszka: Etro Home / Mood Boutique

Talerz: Zara Home; różowa poduszka: Etro Home / Mood Boutique

Talerz: Zara Home; różowa poduszka: Etro Home / Mood Boutique

Talerz: Zara Home; różowa poduszka: Etro Home / Mood Boutique

KOPERKOWE GUACAMOLE

 

  • 4 dojrzałe awokado
  • ½ cebuli
  • ½ zielonej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 2 limonek
  • sól i pieprz do smaku

 

Awokado rozcieramy widelcem, by nabrało kremowej konsystencji. Dodajemy drobniutko posiekane cebulę, chili, czosnek, koperek, wlewamy oliwę i sok z limonki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Orientalna sałatka z kaszy jaglanej i warzyw

Salsa pomidorowa

Talerz: Zara Home; różowa poduszka: Etro Home/Mood Boutique

 

Kotleciki jagnięce w za'atarowej panierce

HIBISKUSOWE TRIFLE

 

  • 3 łyżki hibiskusa
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 300 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody pomarańczowej
  • ziarna z 2 owoców granatu
  • 3 gałązki mięty
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • 1 duży biszkopt (może być gotowy)

 

Hibiskus zalewamy wrzątkiem. Kiedy napar będzie gotowy, wyjmujemy kwiaty i wsypujemy cukier. Gotujemy przez kilka minut, aż woda zacznie bulgotać i zamieni się w syrop. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mascarpone ubijamy w misce ze śmietaną z cukrem pudrem i wodą pomarańczową. Ziarna granatu mieszamy z drobno posiekaną miętą i wodą różaną. 
Biszkopt kroimy na kawałki, które układamy następnie na spodzie wysokiego szklanego naczynia o sporej średnicy dna i nasączamy syropem. Na nie wykładamy krem, całość posypujemy ziarnami granatu. Deser wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodził (na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc).

Za pomoc w organizacji sesji dziękujemy Domowi Funkcjonalnemu przy ul. Jakubowskiej 16 na warszawskiej Saskiej Kępie (www.domfunkcjonalny.org). To przestrzeń eksperymentu artystycznego. Swoje siedziby mają tu galerie BWA Warszawa i Asymetria. Jest także Pralnia – miejsce spotkań, wystaw i wykładów. Działa tu również Kuchnia Funkcjonalna, której ideą jest zdrowe żywienie i żywność funkcjonalna (www.kuchniafunkcjonalna.pl).

Artykuł ukazał się w wydaniu specjalnym 2/2015 KUKBUK RODZINA

https://sklep.kukbuk.pl

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka