Kukbuk
Kukbuk

Jurorzy konkursu KUKBUK Poleca 2019

Dodaj do 'Przeczytaj później'

10 maja rozpoczynają się obrady konkursu KUKBUK Poleca. Ośmiu śmiałków, kosztuje, popija, wciera produkty nadesłane do redakcji.

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 1 Lipca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Rok temu do akcji KUKBUK Poleca zgłosiło się niemal 200 rzemieślników, wytwórcówi właścicieli gospodarstw agroturystycznych. Zaprezentowali nam blisko 700 wyjątkowych produktów. Przez dwa dni jurorzy smakowali, wąchali i dotykali, by wreszcie wybrać 24 najlepszych, którzy otrzymali certyfikat KUKBUK Poleca.

Wielkimi krokami zbliża się chwila, kiedy po raz trzeci nagrodzimy certyfikatem KUKBUK Poleca ludzi pełnych pasji i zaangażowania. Zobowiązujemy się wybrać najlepszych! Bo certyfikat KUKBUK Poleca to nie tylko nagroda. Przyznając go rzetelnym, uczciwym producentom, chcemy pomóc im się wybić, a kupującym – wskazać drogę do najlepszego jedzenia i rzemiosła. Bo kto to zrobi, jeśli nie my?

Nie jest to jednak łatwe zadanie. Dlatego o pomoc w dokonaniu wyboru poprosiliśmy ekspertów, od szefów kuchni, przez pasjonatów kulinariów i dizajnu, po specjalistów od kosmetyków. To przez ich ręce przejdą wszystkie zgłoszone produkty. To oni, kierując się wiedzą i doświadczeniem, zadecydują, kogo polecimy wam w tym roku. Przekonajcie się, kto zasili szeregi jury tegorocznej edycji konkursu KUKBUK Poleca!

Daria Pawlewska

Współtwórczyni, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK. Zawsze głodna, uwielbia jeść, czytać i rozmawiać o jedzeniu oraz doszukiwać się jego symboliki i znaczeń w kulturze. Potrafi komunikować się w kilku językach obcych, zwłaszcza w restauracjach.

Oliwia Gede-Niewiadomska

Od siedmiu lat związana z KUKBUK-iem. Od samego początku pracowała nad tworzeniem i realizacją jego koncepcji kreatywnej. Od półtora roku opracowuje strategię i rozwiązania projektowe dla nowej strony KUKBUK.PL. Lubi jeść wszystko, co wegetariańskie, uwielbia kawę, a także twórcze działanie z inspirującymi ludźmi i aktywność fizyczną.

 

jurorzy kukbuk poleca

Lara Gessler

Restauratorka, autorka książki kulinarnej „Słodki zielnik Lary”. Fachu uczyła się od najlepszych mistrzów w akademiach kulinarnych oraz restauracjach w Londynie i Nowym Jorku. Córka znanej restauratorki Magdy Gessler, pasję do gotowania odziedziczyła po mamie i tacie – cukierniku. Współwłaścicielka restauracji Słodki Słony. Pasjonatka sportu i podróży. Uczestniczka trzeciej edycji programu „Ameryka Express”.

Laurent De Bremaeker

Właściciel i szef kuchni restauracji Żywa Kuchnia, w której dania przygotowuje się w niskich temperaturach, by zachować jak najwięcej ich wartości odżywczych. Szkolił się w najlepszych instytutach kulinarnych, w których jedzenie traktowane jest jak lekarstwo, między innymi w Hippocrates Health Institute w West Palm Beach na Florydzie. Jest autorem książki „Czy to jest zdrowe? Surowa prawda o twoim odżywaniu”. Swoją wiedzą dzieli się na warsztatach kulinarnych, wykładach oraz detoksach organizowanych w różnych częściach świata.

Agnieszka Saternus

Promotorka idei eko i zdrowego stylu życia. Pomysłodawczyni i założycielka BioBazaru, sieci targów z ekologiczną żywnością sprzedawaną bezpośrednio przez rolników i producentów.

Barbara Iwanicka 

Zastępca dyrektora Departamentu Rozwoju Rynku
w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa. Jest odpowiedzialna za promocję produktów rolno-spożywczych w ramach akcji pod hasłem „Polska smakuje”. Specjalistka w takich dziedzinach jak reklama i PR, organizacja eventów, content marketing oraz zarządzanie projektami.

David Gaboriaud

Kucharz z zamiłowania, coach kulinarny i pasjonat życia o polsko-francuskich korzeniach. Jest autorem książki kulinarnej „Coś francuskiego” i prowadzącym w kanale Kuchnia+. Przez kilka lat prowadził autorski program „David w Europie”, w którym przybliżał europejskie miasta od strony zarówno kulinarnej, jak i kulturowej. Obecnie wraz z Matteo Brunettim współprowadzi program „Bitwa na smaki”. Jest zwolennikiem tradycyjnych produktów regionalnych. Uwielbia celebrować posiłki i delektować się jedzeniem.

Grażyna Lambach

Od ośmiu lat związana z GaliLu. Twórczyni, a zarazem kosmetolog Gabinetów GaliLu przy alei Róż. Wcześniej przez 10 lat współpracowała z instytutami Clarinsa i Kanebo, gdzie zaszczepiono w niej holistyczne podejście do kosmetologii. W Gabinetach GaliLu dba o wprowadzanie do oferty wyjątkowych zabiegów z dziedziny aromaterapii, refleksologii, masażu powięziowego czy masażu shiatsu. Podróżując po świecie, stale zgłębia swoją wiedzę na temat masażu i pielęgnacji ciała – potem dzieli się nią z pracownikami.

 

Alina Szyrle

Od 10 lat pracuje w warszawskiej perfumerii GaliLu, gdzie odpowiada za poszukiwanie nowości kosmetycznych i perfumiarskich z całego świata. Z wykształcenia i zamiłowania kosmetolog. Pasjonatka aromaterapii i naturalnych metod pielęgnacji oraz niekonwencjonalnego podejścia do kosmetyków

Vienio

Właściwie Piotr Więcławski – raper i producent muzyczny, kulinarny pasjonat i smakosz. Gotuje bo lubi. Robi to od dziecka, nauczył się tego od mamy. Promuje zdrową kuchnię i ekologiczny styl życia. Od wielu lat jest wegetarianinem. Współprowadzi program podróżniczy – „Coolturyści” w Travel Channel. Właśnie wydał swój nowy album, pt. „Twarzova” – na wskorś antysystemowy, hiphopowy i zaangażowany społecznie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!