Kukbuk
Kukbuk
Sala wypełniona stołami, drewniany strop- elegancki wystrój restauracji Winny garaż.

Jednodniowy urlop pod Warszawą. 12 restauracji blisko stolicy

Nie zawsze mamy czas by wybrać się na dłuższą wyprawę, ale czasem miło wyrwać się z miasta choć na chwilę. Podpowiadamy adresy restauracji blisko stolicy, w których można dobrze zjeść i posiedzieć w miłym otoczeniu.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Przedłużony weekend jest jak wybawienie. Niestety, nie wszyscy mają to szczęście, że mogą wyjechać na kilka dni za miasto. Co z tymi, którzy muszą zostać w stolicy? Podpowiadamy, by chociaż na jeden dzień wybrali się na pyszny obiad w otoczeniu natury. Bez względu na pogodę!

 

Winiarnia „Nad jeziorem”, Józefów

Winiarnia "Nad Jeziorem" jest położona nad samym brzegiem jeziora Łacha, w sąsiedztwie parku krajobrazowego, na skrzyżowaniu tras pieszych i rowerowych. Budynek został zbudowany z inicjatywy dziadka dzisiejszego właściciela, miłośnika Zakopanego, który przeprowadził się z Warszawy do Józefowa, zauroczony piękną przyrodą. Spod Tatr sprowadził ekipę górali, którzy z kamienia i drewna zbudowali mały domek z kaflowym piecem, kominkiem i dużym tarasem wychodzącym na jezioro. Dzisiaj w tym nieco przerobionym i zmodernizowanym domu mieści się winiarnia i restauracja. Menu jest krótkie i różnorodne, a w każdy weekend kucharze przygotowują specjalności spoza karty.

Budynek klubu Mila Zegrzynek z widokiem na jezioro

Klub Mila Zegrzynek (fot. materiały prasowe)

Klub Mila, Zegrze

Na terenie klubu Mila znajduje się restauracja Kapitańska z pięknym widokiem na jezioro oraz usytuowana nad jego brzegiem Chata Grillowa z wydzielonym miejscem na ognisko. Do dyspozycji gości jest także bogate zaplecze sportowo-rekreacyjne, m.in. nowoczesna marina z wypożyczalnią sprzętu wodnego i turystycznego, bezpieczna winda kajakowa, zielona plaża z leżakami, piaszczyste boisko do siatkówki i badmintona oraz sezonowe atrakcje dla dzieci.

Farma Bii, Janinów

W Parku Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich kryje się ustronne, pełne zieleni miejsce, które gwarantuje wyciszenie, kontakt z naturą i niezapomniane doświadczenia kulinarne. Farma Bii to otoczony urokliwym lasem brzozowym elegancki, butikowy pensjonat pod Warszawą. To nie tylko wyjątkowe miejsce do wypoczynku, ale także studio kulinarne i szkoła gotowania – przestrzeń do kucharskich eksploracji zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych pasjonatów gotowania.

Nowocześnie wykończona jadalnia w pensjonacie Farma Bii (fot. Budzik Studio)

Farma Bii / fot. Budzik Studio

Złoty Lin, Wierzbica Serock

Restauracja Złoty Lin istnieje w tym miejscu już od ponad 50 lat. Jej specjalnością są ryby(lin, sandacz oraz okoń mazurski), głównie zapiekane w śmietanie. Dania przyrządza się wyłącznie tradycyjnymi sposobami, z produktów w większości dostarczanych przez lokalnych producentów. Jest ogródek letni i strefa dla dzieci.

Oberża pod Złotym Prosiakiem, Nieborów

Położona z dala od ulicznego zgiełku, na skraju Puszczy Bolimowskiej. Wnętrza Oberży pod Złotym Prosiakiem są urządzone w klimacie starej wiejskiej gospody; to doskonałe miejsce na rodzinny obiad i biesiadne wieczory. Kuchnia serwuje dania domowe i regionalne.

Winny Garaż, Góra Kalwaria

W urokliwym zakątku Mazowsza, w bliskim sąsiedztwie takich miejscowości jak Piaseczno, Góra Kalwaria i Konstancin-Jeziorna, znajduje się restauracja Winny Garaż. Tu tradycja spotyka się z nowoczesnością, a bliskość przyrody zapewnia poczucie intymności i jednocześnie daje możliwość obcowania z naturą. W restauracji serwowana jest świeża, sezonowa kuchnia.

wnętrze restauracji otoczonej zielenią

Winny garaż (fot. materiał prasowe)

Złoty Okoń, Serock

Wszystko zaczęło się od działającego w latach 80. sklepu rybnego, który po kilku modyfikacjach przekształcił się w prężnie działającą restaurację. W karcie znajdziemy głównie potrawy z ryb oraz potrawy kuchni staropolskiej, przyrządzane według starych, sprawdzonych przepisów. Warto podkreślić, że ryby, które trafiają na stół w Złotym Okoniu, są specjalnie wyselekcjonowane, sprowadzane z najlepszych i najczystszych wód całego świata.

Stara Wozownia, Mała Wieś

Otoczony malowniczymi ogrodami klasycystyczny pałac rodzin Walickich, Zamoyskich, Lubomirskich i Morawskich to jeden z najpiękniejszych zakątków okolic Warszawy. Zaadaptowana na restaurację odrestaurowana Stara Wozownia to idealne miejsce do spróbowania specjałów polskiej kuchni i spędzenia czasu na świeżym powietrzu. Pałac można zwiedzać!

Marina Diana, Białobrzegi

W hotelu Marina Diana mieści się restauracja serwująca dania kuchni europejskiej i te przyrządzane zgodnie ze staropolskimi recepturami. Ale nie to jest najważniejsze. Najmocniejszym punktem tego miejsca jest ogromny taras usytuowany nad brzegiem Zalewu Zegrzyńskiego. A nad wodą już wszyscy wiedzą, co można robić!

Biały budynek restauracji

Mięta, Izabelin

Mięta to mała, rodzinna pizzeria z piecem opalanym drewnem i często zmieniającym się menu. Jest miło, przytulnie i bardzo smacznie. Do tego uroczy ogródek zachęca do spędzenia w tym miejscu dłuższej chwili, niż potrzeba na szybki obiad.

Magazyn 5, Michałowice

W restauracji przywoływane i odnawiane są smaki, aromaty i kolory przywiezione z najpiękniejszych zakątków Południa – taki enigmatyczny opis możemy znaleźć na stronie Magazynu 5. A to tylko bardziej zachęca do odwiedzenia tego miejsca. W restauracji zjemy zarówno najlepszą wołowinę sezonowaną, oryginalne włoskie makarony, jak i zawsze świeże owoce morza. W delikatesach obok restauracji można zrobić zakupy – i urządzić prawdziwą włoską ucztę w zaciszu własnego domu.

 

Willa Brzegi, Józefów

Położona na skraju Rezerwatu Przyrody Świder Willa Brzegi od kilku sezonów przyciąga gości nie tylko doskonale skomponowanym sezonowym menu, ale także miłym otoczeniem. Zaprojektowana w lokalnym stylu świdermajer, dysponuje szerokim tarasem i zielonym ogrodem. W Willi Brzegi goście mogą spróbować włoskiej pizzy z opalanego drewnem pieca oraz dań kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Na deser polecamy zamówić porcję naturalnych, rzemieślniczych lodów, produkowanych w cukierni, prowadzonej przez właścicieli restauracji. Po obfitym posiłku koniecznie wybierzcie się na spacer malowniczym brzegiem rzeki Świder.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk