Kukbuk
Kukbuk
Ser Janosika z sezonowymi dodatkami – konfiturami i chutneyem

Grill z charakterem

Wakacje to najlepszy czas na pikniki, wycieczki, przyjęcia w ogrodzie i oczywiście wspólne grillowanie. Kiedy jednak temperatury przekraczają 30 stopni, nasze podniebienia domagają się nowych, lżejszych wersji imprezowych klasyków.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały reklamowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Choć stragany kuszą bogactwem sezonowych jarzyn, nie oszukujmy się – wielu mięsożerców nie zadowoli nawet najbardziej wyszukana jarska uczta. Czym zatem nakarmić zagorzałego fana mięs? Sięgnijcie po ser! Pełen wartościowego białka i naturalnego smaku, nęcący zapachem prawdziwej wędzonki, sprawdzi się znakomicie. Pamiętajcie jednak, że nie każdy ser wypadnie dobrze w grillowanej wersji.

Dobry ser na grilla powinien mieć odpowiedni skład i zwartą konsystencję – by poddać się wpływowi wysokiej temperatury, a jednocześnie nie ulec jej zupełnie i do końca trzymać formę. Taki właśnie jest Ser Janosika. Charakterny i mocny z zewnątrz, przy odpowiednim potraktowaniu odkryje miękkie, puszyste i rozpływające się wnętrze. Jego unikalna receptura pochodzi z wyjątkowego miejsca na granicy Czech, Słowacji i Polski, ale serce Janosika jest zdecydowanie polskie.

Do produkcji tego sera wykorzystywane jest wyłącznie polskie mleko najwyższej jakości, bez GMO, konserwantów ani sztucznych dodatków. Zgodnie z tradycją ser jest wytwarzany i wyciskany z form ręcznie, po czym trafia do wędzarni, gdzie pod wpływem dymu z naturalnego bukowego drewna nabiera charakteru. Kiedy wrzucicie go na 5-10 minut na grilla, poza wyśmienitym smakiem odda też ten wyjątkowy aromat. Zbójnicki charakter Sera Janosika idealnie uzupełniają sezonowe owoce, na przykład maliny, rabarbar lub słodka konfitura z czerwonej cebuli. Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu, zdecydowanie odświeżą smak i stworzą sezonową alternatywę dla klasycznej żurawiny. Drapieżniki z pewnością zawalczą o dokładkę.

Sezonowe dodatki do grillowanego sera

przepisy

PRZEPIS

Dip malinowo-balsamiczny

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 200 g świeżych malin

Sposób przygotowania:

Na patelni łączymy cukier z octem balsamicznym, stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy około 10 minut. Dodajemy maliny i gotujemy, aż płyn odparuje. 

Ser Janosika, cebula, rabarbar, maliny

PRZEPIS

Chutney z rabarbaru

 Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 gałązka tymianku
  • ½ łyżeczki płatków chili lub ok. 3 cm świeżego imbiru
  • opcjonalnie: ok. 100 ml wody
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę i rabarbar obieramy i siekamy. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy rabarbar, cukier i tymianek oraz – w zależności od smaku – chili lub starty na drobnej tarce imbir. Podsmażamy, przez cały czas mieszając, aż składniki zmiękną. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Jak zrobić domową konfiturę z cebuli, pomysł na dodatki do wędzoenego sera janosik - przepis

PRZEPIS

Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki:

  • 5 średniej wielkości czerwonych cebul
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Cebule kroimy w półplasterki. Wkładamy je do rondelka z octem, cukrem i liściem laurowym. Gotujemy około 30 minut – często mieszamy. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. 

 

Materiał powstał we współpracy z firmą Milkeffekt

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk