Kukbuk
Kukbuk
Kurczak pieczony na grillu z sosem musztardowym w żółtym curry i mleczku kokosowym

Ryby i mięsa: 8 przepisów na dania z grilla

Sezon grillowy uważamy za otwarty! Na ruszcie lądują ryby i mięsa, a na talerzach – dla równowagi – lekkie sałatki. Co położyć na grillu?

Tekst: redakcja

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Wszyscy miłośnicy karkówki i kiełbasek z grilla pewnością się z nami zgodzą, że na ruszcie nie może zabraknąć mięsa. Pięknie przyrumienione steki czy żeberka, nabierające powoli dymnego aromatu, to szczyt szczęścia i zwiastun długiego posiedzenia w ogrodzie przy pięknej pogodzie. By jednak grillowanie nabrało wyjątkowości i każdy mógł znaleźć coś dla siebie, na rozgrzany do czerwoności ruszt dorzućcie jeszcze ryby i owoce morza. Stek z halibuta czy przegrzebki z owocową salsą sprawdzą się równie dobrze jak solidne porcje kurczaka czy wieprzowiny. Na stole ustawcie ulubione sosy, orzeźwiające napoje i sałatki pełne sezonowych warzyw. Zapraszamy na grillową ucztę. Sprawdźcie najlepsze przepisy na dania z grilla!

Żeberka z miodem i sosem sojowym z grilla

Żeberka po amerykańsku >>

To danie z grilla to klasyk z imprez barbecue, które urządzają w ogródkach Amerykanie. Marynowane żeberka, lepkie od miodu i sosu sojowego, równie dobrze sprawdzą się na polskim grillu! Marynatę do nich przygotujecie w 10 minut – i pozostanie wam już tylko powolne pieczenie mięsa.

Stek z halibuta ze szparagami na patelni

Grillowany stek z halibuta ze szparagami >>

Kiedy już znudzi wam się mięso, wrzućcie na grilla rybę. Podana ze szparagami i z sosem cytrynowym, będzie lekkim zakończeniem grillowej uczty. Co więcej, jej przygotowanie zajmie wam tylko kwadrans!

Pstrąg pieczony na grillu z pomidorami, koprem i ziołami (fot. dinnershow.studio)

Pieczony na grillu pstrąg z pomidorami oraz sałatką z kopru, jabłek i mangoldu >>

Jeśli tylko macie taką możliwość, zabłądźcie w ogrodzie w poszukiwaniu świeżych ziół. Posłużą nie tylko jako aromatyczny dodatek do ryby, ale też jako składnik sałatki pełnej kwiatów i pomidorów. Lekko i zdrowo – takie przepisy na grilla latem lubimy najbardziej.

Wątróbki kurze zawijane w boczek i podawane na sałacie

Wątróbki zawijane w boczek >>

Pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników mięsnych dań z grilla. Do jej przygotowania wystarczą jedynie trzy składniki. Dzięki paskom boczku kurze wątróbki będą soczyste w środku i zasmakują nawet największym sceptykom!

Krewetki nadziane na szaszłyki marynowane w ziołach

Szaszłyki z krewetek >>

Jeśli nie przekonuje was spędzanie długich godzin na przygotowywaniu dań na grilla, ten przepis będzie doskonały. Zamiast warzyw i klasycznego kurczaka na patyki nabijcie krewetki. By były jeszcze smaczniejsze, zamarynujcie je wcześniej w winie śliwkowym z dodatkiem limonki i miodu. A zaoszczędzony czas przeznaczcie na wypicie kieliszka wina.

Kurczak pieczony na grillu z sosem musztardowym w żółtym curry i mleczku kokosowym

Grillowany kurczak w żółtym curry i mleku kokosowym >>

Jeśli lubicie obgryzać skrzydełka, przygotujcie je tym razem w wydaniu azjatyckim i koniecznie podajcie z kolendrą. Kurczaka najlepiej zamarynujcie dzień wcześniej, by smaki dobrze się przegryzły. A jeśli zasmakuje wam sos pełen egzotycznych aromatów, to podpowiadamy, że w ten sposób możecie przygotować też pierś lub udka.

klopsiki greckie, dietetyczne danie z warzywami, przepisy okiem dietetyka

Klopsiki greckie z grillowanymi warzywami i oliwkami >>

Tęsknicie za wakacjami w Grecji pełnymi kuszących aromatów i apetycznych dań? W takim razie zamiast kurczaka na ruszt wrzućcie indyka i wprawcie się w prawdziwie wakacyjny nastrój. Klopsiki możecie piec albo grillować razem z warzywami. Do mięsa dodajcie fetę, czosnek i koniecznie aromatyczne zioła. A cukinię, bakłażana i papryki zamarynujcie w oliwie, cytrynie i miodzie. Do tak przygotowanych klopsików doskonale pasuje gęsty sos tzatziki z jogurtu greckiego. Możecie też dodać do niego trochę koperku, mięty i pokruszonej fety.

Przegrzebki z salsa z mango i rabarbaru (fot. Kasia Stadejek)

Przegrzebki z salsą z mango i rabarbaru >>

Przegrzebki z grilla? Czemu nie! Przegrzebki nie wymagają wiele pracy, a do tego można je podać już po niecałych 30 minutach. Serwowane z salsą z mango, truskawkami i rabarbarem, z pewnością zaostrzą apetyty. Przed podaniem skropcie przegrzebki sokiem z cytryny, a potem rozkoszujcie się leniwym popołudniem z kieliszkiem wina w ręku.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk