Kukbuk
Kukbuk
sposoby na suchy chleb, zero waste (fot. Louise Lyshøj / unsplash.com)

5 sposobów na suchy chleb

Pieczywo to najczęściej wyrzucany przez Polaków produkt. Warto dać mu drugie życie i zmniejszyć niechlubne statystyki.

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcie główne: Louise Lyshøj / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Co roku na świecie marnuje się około 1,3 miliarda ton żywności. Ma to katastrofalne skutki dla naszej planety.

Skutki marnowania żywności

Do wyprodukowania, przetworzenia i przetransportowania każdego produktu, który trafia do naszej lodówki, zużywane są energia i paliwo. Kiedy wyrzucamy niewykorzystany jogurt, nadpsuty pomidor czy paczkę wędliny, bo upłynęła data ważności do spożycia, marnujemy nie tylko sam produkt, ale też zasoby, które zostały zużyte do jego wyprodukowania i dostarczenia do sklepu i naszego domu. Pomyślmy o tonach dwutlenku węgla, który niepotrzebnie trafił do atmosfery. Szacuje się, że gdybyśmy nie wyrzucali żywności, roczna emisja gazów cieplarnianych mogłaby zmaleć nawet o 3,3 miliarda ton.

zero waste

fot. Del Barrett / Unsplash.com

Produkcja i przetwarzanie jedzenia związane są również z ogromnym zużyciem wody. By wytworzyć 1 kilogram wołowiny, potrzeba około 15 tysięcy litrów wody. Do produkcji kilograma czekolady – ponad 17 tysięcy litrów. Wyprodukowanie szklanki mleka pochłania 250 litrów wody, a jednego jajka – niemal 200 litrów.

Szacuje się, że produkcja żywności, która ląduje na wysypiskach, pochłania 250 bilionów litrów wody. Dość przerażające, kiedy uświadomimy sobie, że – jak podaje Polska Fundacja Ochrony Zasobów Wodnych – mieszkańcy wielu krajów rozwijających się już dziś mają bardzo ograniczony dostęp do wody pitnej.

W trosce o planetę liczne organizacje i firmy podejmują się działań zapobiegających marnowaniu jedzenia. Grundig –  jeden z największych światowych producentów sprzętu RTV i AGD oraz marka o silnym etosie ekologicznym – promuje strategię #Respect Food. Inicjatywa ma na celu zainspirowanie ludzi do walki z marnowaniem żywności i pokazanie im przy pomocy innowacyjnych produktów, jak skończyć z wyrzucaniem jedzenia.

 

Ile żywności wyrzucają Polacy?

Polska znajduje się w europejskiej czołówce krajów, w których marnuje się żywnośćWedług badań przeprowadzonych w 2018 roku corocznie w polskich koszach ląduje około 9 milionów ton produktów spożywczych. Ponad połowa respondentów przyznaje, że zdarza im się wyrzucać jedzenie, z czego 80% robi to częściej niż raz w miesiącu. Przyczyną marnowania najczęściej okazują się zbyt duże zakupy i przeoczenie terminu przydatności do spożycia.

Produkty, które najczęściej trafiają do śmieci, to owoce, warzywa, wędliny i jogurty. Niechlubne pierwsze miejsce na podium zajmuje pieczywo, które zdarza się wyrzucać 49% z nas. Tymczasem produkcja 1 kilograma pszennego chleba pochłania ponad 1600 litrów wody.

Na szczęście jest wiele sposobów na to, żeby uratować przed zmarnowaniem czerstwy bochenek czy skamieniałą bułkę. Sprawdź, jak możesz wykorzystac suchy chleb!

49% polaków wyrzuca chleb. Produkcja 1 kg pszennego chleba pochłania ponad 1600 litrów wody.

Pomysły na suchy chleb

Ciekawe pomysły na „recykling” pieczywa proponują twórcy inicjatywy #Respect Food. Na stronie internetowej projektu zamieszczone są praktyczne porady dotyczące rozsądnych zakupów, a dział z przepisami to prawdziwa kopalnia pomysłów. Znajdziemy w nim łatwe sposoby na to, by podarować drugie życie czerstwemu pieczywu. Sami zobaczcie!

Pudding z suchego chleba i masła

Z suchego chleba można łatwo wyczarować słodki brytyjski klasyk. Ciepły pudding z przyprawami korzennymi to śniadaniowy deser doskonały!

Pancotto rybne

Ten przepis to kwintesencja włoskiej cucina povera, czyli biednej kuchni. Idealny przykład, jak zrobić coś z niczego. Zobacz, jak wykorzystać suchy chleb do przygotowania tego pysznego dania.

Bułka tarta

Bułka tarta to jeden z najpopularniejszych sposobów wykorzystania suchego chleba. Może i niepozorna, ale ma moc! Zagęści masę na wegetariańskie kotlety i mięsne klopsiki, może być bazą panierki, a podsmażona na maśle, zamieni się w zasmażkę do kalafiora czy leniwych. 

Grzanki

Obowiązkowy chrupiący akcent w sałatkach i zupach kremach. I oczywiście nieodłączny składnik zupy cebulowej.

 

A ty, do czego zwykle wykorzystujesz suchy chleb?

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk