Kukbuk
Kukbuk
młode ziemniaki z daniu

5 sposobów na młode ziemniaki

Prostota jest kluczem do sukcesu, ale na szczęście zwykły ziemniak ma wiele twarzy.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: dinnershow.studio

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Trudno im się oprzeć – młode ziemniaki mają wyjątkowy dar przywoływania wspomnień z dzieciństwa i słodkawy, gładki smak. Dietetycy przekonują, że są też mniej zasobne w kalorie niż starsze, dorosłe kartofle. Trzeba korzystać, póki mamy na nie sezon! Najprościej przyrządzić je w tradycyjnym duecie ze zsiadłym mlekiem i z jajkiem sadzonym. Sprawdźcie też nasze propozycje na inne warianty i zaplanujcie obiad! Zobaczcie najlepsze przepisy na ziemniaki!

nacinane ziemniaki z ziołowym sosem

Pieczone młode ziemniaki z sosem ziołowym >> 

Ziemniaki Hasselback mają to do siebie, że naprawdę uzależniają. Jędrne i chrupiące, dobrze smakują jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. My podajemy je z zielonym sosem z pietruszki, kolendry, szczypiorku i oliwy.

Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką szparagową

Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką >>

To propozycja smakowita, kolorowa i idealna na kolację – to, co zostanie, zmieści się do pudełka na lancz i rozweseli podczas zwykłego dnia pracy.

Krokiety z młodych ziemniaków ze zsiadłym mlekiem i szczypiorkiem

Krokiety ze szczypiorkiem i zsiadłym mlekiem >>

Te chrupiące kotleciki można zrobić z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, chociaż są tak pyszne, że warto specjalnie dla nich obrać i ugotować garnek pyr.

 

Raita ze zsiadłego mleka z pieczonymi ziemniakami

Raita z pieczonymi ziemniakami i jajkiem w koszulce >>

Czasami wiosenny obiad musi być nieco bardziej elegancki i widowiskowy, niż zestaw składający się z jajka sadzonego, gotowanych ziemniaków i szklanki zsiadłego mleka. Na szczęście jajka i ziemniaki mają wiele wcieleń!

adżapsandal, kuchnia gruzińska, pieczone warzywa, pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa, pieczone pomidory, sos pomidorowy, zdrowe jedzenie, fit, zdrowy obiad

Adżapsandal >>

Grillowane warzywa po gruzińsku. Nie trzeba ich jednak robić na ruszcie, z patelni smakują równie dobrze. To egzotycznie brzmiące gruzińskie danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Praca nad nim zajmie wam niecałe pół godziny. Mimo to warto przyrządzić je dzień wcześniej – dzięki temu smaki i aromaty lepiej się przegryzą, tworząc doskonale zbilansowaną całość.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk