Kukbuk
Kukbuk
Tarta ze śliwkami, świeżo wyjęta z piekarnika (fot. Martyna Cybuch)

5 śliwkowych przepisów na jesień

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Idealnie nadają się do obiadów na słodko oraz apetycznych deserów, lubią się z cynamonem i orzechami, a po upieczeniu kuszą wyjątkowym aromatem. Sprawdźcie nasze przepisy na obłędne dania ze śliwkami.

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcie główne: Martyna Cybuch

Opublikowano: 8 Października 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Jesienią godnie zastępują truskawki, morele czy jagody. Dzięki ich słodyczy łatwiej znieść kapryśną pogodę. Śliwkom nie sposób się oprzeć. Nie traćcie czasu – zaopatrzcie się w pokaźną torbę owoców i bierzcie się do gotowania! Przed wami pięć propozycji, obok których żaden amator śliwek nie przejdzie obojętnie.

Tarta ze śliwkami, świeżo wyjęta z piekarnika (fot. Martyna Cybuch)

Tarta ze śliwkami

Idealny przepis na leniwe niedzielne popułudnie – krucha tarta ze śliwkami.

bezglutenowe muffiny kokosowo-czekoladowe ze śliwkami, bezglutenowe słodycze, ciasto z mąki kokosowej, muffiny kokosowe, babeczki z mąki kokosowej, mąka kokosowa, zdrowy deser, deser bez cukru, bezglutenowe słodycze

Muffiny kokosowo-czekoladowe ze śliwkami

Nic tak nie poprawia humoru jak mocno czekoladowe muffiny z dodatkiem słodkich śliwek oraz porto. Do tego są bezglutenowe!

knele ze śliwkami, jak zrobić knedle, knedle, domowe knedle, knedle ziemniaczane

Knedle ze śliwkami

Ten przepis zadowoli nawet największych łasuchów. Na szczęście knedle robią się niezwykle szybko.

owoce pod kruszonką, śliwki pod kruszonką, owsiana kruszonka, kruche ciasto, zdrowy deser,

Owoce pod owsiano-migdałową kruszoną

Gruszki, jabłka i śliwki przepysznie zapieczone pod słodką kruszonką. Takie desery rozgrzewają duszę i ciało. 

Zdjęcie pierogów ze śliwkami z dodatkiem śmietany na białym talerzu.

Pierogi ze śliwkami

Dla tradycjonalistów, którzy śliwki wolą na słodko. Świeżo ugotowane pierogi, podane z kleksem śmietany i chmurką cukru wokół, rozchmurzą każdego smutasa.

Zdjęcie gotowego czatneja śliwkowego z figami, rodzynkami i migdałami

Czatnej śliwkowo-figowo-rodzynkowo-migdałowy

Idealnie sprawdzi się jako przystawka lub dodatek do mięs. Swój głęboki smak zawdzięcza wytrawnemu porto.  

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka