Kukbuk
Kukbuk
10 przepisów na dania z grzybami (fot. Maciek Niemojewski)

Najlepsze przepisy na sezon grzybowy

Przełom września i października to najlepszy czas na grzybobranie. W lasach pojawiają się opieńki, a borowiki i podgrzybki prezentują się w pełnej krasie. Podpowiadamy, co zrobić z koszem pełnym grzybów.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 17 minut!

Policzki wciąż są zaróżowione po rześkim poranku w lesie, hormony szczęścia buzują, wykarmione kolejnymi zdobyczami. Z dumą wpatrujemy się w grzyby rozłożone na kuchennym stole. Właśnie teraz najlepiej smakują długo wyczekiwane łagodne kanie, szlachetne borowiki czy aromatyczne maślaki, idealne do marynowania. Jesienne wyprawy do lasu przyprawiają o prawdziwy zawrót głowy i zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Poznajcie wspaniałe przepisy na grzyby leśne.

grzybowe creme brulee, wytrawne creme brûlée, kuchnia francuska, creme brulee, grzyby, co z grzybów, danie z grzybami, obiad z grzybami, przekąski na przyjęcie

Grzybowe crème brûlée 

Rozpustna, wytrawna wariacja na temat słynnego francuskiego deseru. Świeże grzyby, usmażone z szalotką, czosnkiem i tymiankiem, zapieczone z masą jajeczną i parmezanem to prosta w przygotowaniu potrawa, która sprawdzi się dobrze zarówno jako dodatek do obiadu, jak i przystawka podczas eleganckiej kolacji.

Sprawdź przepis na grzybowe crème brûlée >>

Przepis na klasyczne pierogi z kapustą i grzybami (fot. Maciek Niemojewski)

Pierogi z kapustą i grzybami

U niektórych budzą jednoznacznie bożonarodzeniowe skojarzenia, inni jedzą je na co dzień. Bez względu na to, do którego grona należycie, jedno jest pewne – trudno oprzeć się tej klasycznej wersji pierogów z kwaśnym farszem o leśnym aromacie. Pst! Możecie je zrobić również w wersji wegańskiej. Wystarczy, że do usmażenia grzybów zamiast masła użyjecie oleju.

Wypróbuj nasz przepis na pierogi z kapustą i grzybami >>

Zupa myśliwska z suszonymi grzybami – danie Starego Browaru w Kościerzynie (fot. Łukasz Stafiej)

Zupa myśliwska z suszonymi grzybami

Gęsty gulasz z dziczyzny, podkręcony aromatem suszonych grzybów po długim leśnym spacerze – trudno o wizję, która by lepiej podkreśliła wszystkie atuty jesieni. Smaki w wyraziście doprawionej zupie połączy żubrówka dolana pod koniec gotowania.

Sprawdź przepis na myśliwską zupę z suszonymi grzybami >>

Przepis na tartę z ziołami, mięsem i kurkami

Galettes z serem ziołowym, mięsem i kurkami

Ciasto galette, kojarzące się zwykle ze smakiem letnich owoców, w tej wytrawnej wersji jest wypełnione nadzieniem na bazie mielonego mięsa, ziołowego sera i kurek. Upieczoną tartę udekorujcie tymiankiem. Podana jako przystawka, z pewnością rozbudzi apetyt przed daniem głównym.

Wypróbujcie przepis na galttes z serem ziołowym i kurkami >>

Kanapki z boczniakami i salsą z jalapeño

Popularność wegańskich burgerów stale rośnie. Nic dziwnego, skoro solidną porcję umami znajdziemy nie tylko w mięsie, ale także w grzybach! Do kanapki z grillowanymi boczniakami koniecznie dodajcie pikantną salsę z jalapeño i ulubione składniki – młodą kapustę, dymkę lub majonez. Gwarantujemy, że do tej roślinnej kanapki przekonają się nawet najwięksi mięsożercy.

Zobaczcie jak przygotować burgera z boczniakami i salsą jalapeño >>

przepis na szparagi w azjatyckiej wersji

Bok choy z grzybami i imbirem

Miłośnikom kuchni azjatyckiej polecamy danie inspirowane dalekowschodnimi klimatami. W towarzystwie bok choy nawet polskie leśne grzyby odkryją swoje orientalne oblicze. Do tej potrawy możecie wykorzystać też dowolne zielone warzywa, które zalegają w lodówce – szpinak, groszek lub brokuły.

Wypróbujcie nasz przepis na bok choy z grzybami i imbirem >>

wywar bez mięsa czyli jak zrobić bulion wegański

Bulion wegański

Kto powiedział, że w wegańskich potrawach nie znajdziemy umami? Ten bulion to świetny sposób na wydobycie „mięsnego” smaku z niepozornych warzyw. Wystarczy, że przed gotowaniem zupy upieczecie je lub usmażycie. Nie zapomnijcie też o grzybach i wodorostach kombu! To dzięki nim bulion smakuje wyśmienicie.

Zobaczcie jak przygotować wegański bulion >>

Kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem (fot. Dinnershow.studio)

Kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem

Jeśli cenicie smak klasycznego risotta z leśnymi grzybami, koniecznie spróbujcie naszej propozycji: kaszy gryczanej z aromatyczną cielęciną i kurkami. Usmażcie mięso, cebulę i kurki, dodajcie białe wino i bulion, a na końcu doprawcie tymiankiem, solą i świeżym pieprzem i tak przygotowany sos wymieszajcie z kaszą.

Zobacz jak zrobić kaszę gryczaną z cielęciną i tymiankiem >>

perliczka, pieczona perliczka, pieczona dynia, obiad z piekarnika, borowiki

Perliczka z ziołami, dynią i grzybami

Połączenie smaku miękkiego, soczystego mięsa i pieczonej dyni możemy podkręcić różnymi zestawami świeżych ziół. Dodajmy do nich podsmażone na maśle borowiki, a otrzymamy kompozycję w sam raz na leniwy niedzielny obiad.

Sprawdź jak przygotować perliczkę z ziołami, dynią i grzybami >>

Pasztet grzybowy

Ten pyszny wegański pasztet zasmakuje nie tylko wielbicielom kuchni roślinnej. Choć przepis nie należy do najkrótszych, jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Smak pasztetu zachwyci każdego, a o ostatnie kawałki będą się toczyć zacięte boje. Do przyrządzenia tej potrawy, poza dowolnymi grzybami, będziecie potrzebowali szałwii, sosu sojowego, pomidorów i główki czosnku. Pasztet będzie jeszcze lepszy, jeśli do grzybów dodacie kilka łyżek whisky – dzięki temu smak będzie głębszy i bardziej wyrazisty.

Sprawdź przepis na pasztet grzybowy >>

Risotto z grzybami, natką pietruszki, tartym serem (fot. Kaja Werbanowska)

Risotto z grzybami

Pomysł na idealny jesienny obiad? Risotto z grzybami! Jest kremowe, delikatne i obłędnie pachnie darami lasu. Zachęcamy, aby na stałe zagościło w waszym jadłospisie. Kiedy ryż arborio będzie dochodził, usmażcie ulubione grzyby na maśle, a potem doprawcie je solą i pieprzem. Na koniec posypcie startym serem pecorino i świeżą natką pietruszki – dzięki temu danie nabierze charakteru, a do tego będzie rewelacyjnie wyglądać.

Zobacz przepis na risotto z grzybami >>

Kasza jęczmienna z białą kiełbasą i rozmarynem (fot. dinnershow studio)

Kasza jęczmienna z kiełbasą i podgrzybkami

To idealny pomysł na prosty i szybki posiłek. Zrobicie go w zaledwie 30 minut, a jego smak zapamiętacie na długo. Biała kasza jęczmienna z dodatkiem podgrzybków i rozmarynu idealnie sprawdzi się jako sycący obiad lub wczesna kolacja. Pst! Jeśli chcecie, żeby kasza była bardziej esencjonalna, ugotujcie ją w bulionie.

Wypróbuj przepis na kaszę jęczmienną z kiełbasą i podgrzybkami >>

Talerz risotto z kurkami, parmezan (fot. Angela Matlak)

Risotto z kurkami

Mimo że przygotowanie risotta to wyzwanie, dla tej wersji dania warto poświęcić nieco więcej czasu w kuchni. Zwróćcie uwagę na stopniowe dolewanie bulionu do ryżu – to klucz do sukcesu. Dajcie czas ziarnom, aby dobrze wchłonęły płyn, dzięki czemu danie nabierze głębszego smaku. Pachnące grzybami risotto przed podaniem koniecznie przyprawcie świeżo mielonym pieprzem i posypcie natką pietruszki.

Sprawdź, jak zrobić risotto z kurkami >>

Krem z kalafiora i pietruszki z kurkami

Wspominaliśmy już, że kurki należą do naszych ulubionych grzybów? Świetnie łączą się z innymi składnikami, a ich oczyszczanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Tym razem proponujemy połączyć kurki z kalafiorem – w gęstym kremie z dodatkiem marchwi i pietruszki. Przyrządzanie dania zacznijcie od przygotowania kurek. Po oczyszczeniu grzyby usmażcie z masłem, a warzywa upieczcie. Potem je zblendujcie z mleczkiem kokosowym. Zupę podajcie z podsmażonymi kurkami, listkami tymianku i ze świeżo zmielonym pieprzem.

Zobacz przepis na krem z kalafiora i pietruszki z kurkami >>

Przepis na straciatellę z kurkami i bobem (fot.Michał Lichtański / Mili.studio)

Stracciatella z kurkami i bobem

To proste i szybkie danie sprawi, że wasz stół nabierze kolorów. Wystarczy, że bób ugotujecie we wrzątku i obierzecie z łupinek, a kurki dokładnie oczyścicie. Potem wszystko razem przesmażcie i doprawcie dużą porcją masła, soli i pieprzu. Posypana obficie koperkiem stracciatella z kurkami i bobem smakuje rewelacyjnie.

Wypróbuj przepis na stracciatellę z kurkami i bobem >>

Letnia sałatka z liści botwinki z kurkami i malinami

Lekka sałatka z liści botwinki z kurkami i malinami sprawdzi się na obiad albo na kolację, ale także jako lunch w pracy. Na botwinie ułóżcie przesmażone na maśle kurki, grillowane halloumi i maliny. Charakteru daniu doda sos na bazie miodu i oliwy, a głębszą nutę wprowadzą orzechy włoskie. Przed podaniem posypcie sałatkę kiełkami jarmużu – dzięki temu będzie nie tylko świetnie smakowała, ale i wyglądała.

Sprawdź przepis na letnią sałatkę z liści botwinki z kurkami i malinami >>

Polędwica wołowa z kurkami i purée kalafiorowym

Mimo że przepis na polędwicę wołową z kurkami i purée kalafiorowym jest prosty, bądźcie uważni! Podczas smażenia steków pilnujcie, aby mięso zanadto się nie przyrumieniło i nie zrobiło za suche. Kiedy polędwica będzie dochodzić w piekarniku, możecie się zająć przygotowaniem grzybów i kalafiora. Mięso rozłóżcie na kalafiorowym purée przyprawionym gałką muszkatołową i papryką. Do steków i kurek świetnie pasują młode ziemniaki w mundurkach. Jako dodatek doskonale sprawdzi się też wasza ulubiona sałata skropiona oliwą.

Zobacz, jak zrobić polędwicę wołową z kurkami i purée kalafiorowym >>

Tagliatelle w sosie kurkowym z tymiankiem i czerwonym pieprzem

Jeśli szukacie pomysłu na szybki obiad w prawdziwie włoskim stylu, to propozycja dla was. Tagliatelle wymieszajcie z kurkami w sosie śmietanowym, przyprawcie pieprzem, tymiankiem i wędzoną papryką. Na koniec posypcie parmezanem i dodajcie odrobinę czerwonego pieprzu. To proste danie sprawi, że w mgnieniu oka przeniesiecie się wprost do słonecznej Italii.

Wypróbuj przepis na tagliatelle w sosie kurkowym z tymiankiem i czerwonym pieprzem >>

Kopytka z kurkami, parmezanem i natką pietruszki (fot. Angela Matlak)

Kopytka z kurkami

Oto esencja sezonowych smaków – kopytka z kurkami. Ziemniaki ugotujcie, przeciśnijcie przez praskę i szybko zagniećcie ciasto. Z kopytkami świetnie skomponują się doprawione solą kurki i orzechy włoskie. Ostrość i wyrazistość nada daniu rukola – wydobędzie z niego głęboko orzechowy smak.

Zobacz przepis na kopytka z kurkami >>

Pieczony rostbef z puddingiem Yorkshire i sosem grzybowym sokołów, przepis Michał Toczyłowski

Pieczony rostbef z puddingiem Yorkshire i sosem grzybowym 

Aromat grzybów rewelacyjnie łączy się z tymiankiem i czosnkiem – tak powstaje kompozycja dla najbardziej wymagających smakoszy. Choć przygotowanie tego pysznego dania wymaga nieco więcej czasu, możecie być pewni, że warto! Pieczony rostbef z sosem grzybowym świetnie się sprawdzi jako obiad dla całej rodziny, ale może też być gwiazdą spotkania z przyjaciółmi. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni!

Sprawdź przepis na pieczony rostbef z puddingiem Yorkshire i sosem grzybowym >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk