Wino i grill
Malbec do steka, różowe bąbelki do łososia, chardonnay do halloumi. Sprawdźcie, jakie wino będzie najlepsze do waszych ulubionych dań z grilla.
Można zapełnić wirtualną mapę Bangkoku tysiącem pinezek poleceń kulinarnych uniesień, a na trasie do nich i tak zawsze pojawi się jakaś nowa pokusa. A to stragan z parującymi od curry garami, tajskimi kiełbaskami, a to stoisko ze świeżym kokosem, piękna kawiarnia czy zachęcająca nowoczesnym dizajnem restauracja.
Jajka to nie tylko omlet i jajecznica! Sprawdźcie, jakie śniadaniowe klasyki z różnych zakątków świata możecie zrobić przy odrobinie cierpliwości.
Bliski Wschód jest ojczyzną nie tylko falafela, ale również słynnej kanapki sabich. Poznajcie jej historię.
Malbec do steka, różowe bąbelki do łososia, chardonnay do halloumi. Sprawdźcie, jakie wino będzie najlepsze do waszych ulubionych dań z grilla.
Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta.
Czym różni się boćwina od botwiny według lingwistów i zwykłych użytkowników języka?
deser / mak / ciasto
por / rozmaryn / dla dzieci
sos / boczek / sałatki
pomarańcze
obiad / warzywa / sałatki
czekolada / pomarańcze / mascarpone
Podcast W Gości: Czy Netflix zniszczył gastronomię? Rozmowa z Tomaszem Czudowskim
Nasze cykle
Wiosna. Przepiękna pora roku, kiedy po zimie wszystko budzi się do życia. Surowy, pozimowy krajobraz łagodzą pojawiające się na nagich pędach pierwsze kwiaty.
Wiosna to czas metamorfoz. Po kilku ponurych miesiącach nie tylko my pragniemy nowego otoczenia. Naszym roślinom też przydadzą się świeża ziemia i większe doniczki – aby mogły rozwijać się swobodnie.
Młoda sałata, korzeń chrzanu, jajka – na przełomie marca i kwietnia właśnie tych produktów wypatrujemy na targu. Podpowiadamy, jakie dania przygotować wczesną wiosną i na Wielkanoc.
Omlet, granola, koktajl, a może grzanki? Wybór nie będzie łatwy!
Do kiełkowania nadają się wyłącznie pestki i nasiona nieprzeterminowane, nieprzetworzone (biały ryż odpada), najlepiej specjalnie przeznaczone do tego celu, a nie do uprawy ozdobnej czy przemysłowej. Ważne też, aby nie zostały wcześniej wystawione na działanie światła.
Trudno wyobrazić sobie wiosenne gotowanie bez botwinki, szparagów czy rzodkiewek. Podpowiadamy najlepsze sposoby na wykorzystanie sezonowych składników w kuchni!
Kolejny weekend w mieście? Nie tym razem! Wspólnie z Mazdą odwiedziliśmy najciekawsze miejsca w okolicach dużych polskich miast, by sprawdzić, gdzie warto wyjechać na jednodniowy odpoczynek. Oto malownicze parki, doskonałe restauracje, nietuzinkowe muzea i architektoniczne perełki, które wzbudziły nasz zachwyt i na długo zapadły nam w pamięci.
O życiu, w którym mniej się marnuje mówi się już bardzo dużo – także w kontekście kuchni mamy na to dziesiątki sprawdzonych sposobów. Przemyślane zakupy, dobrze zaplanowane posiłki, świeże spojrzenie na produkty i inteligentne sprzęty, które wieloma rzeczami zajmą się za nas w efekcie zaoszczędzą nasz czas, pieniądze i pomogą zadbać o środowisko naturalne.
Tomek Zielke śledzi najnowsze trendy dotyczące żywności. Jak zmiany klimatyczne, i rosnąca świadomość ekologiczna konsumentów wpływają na poszukiwanie nowych rozwiązań i produktów. Sprawdźcie, co w najbliższym czasie zastąpi mięso i do czego możemy wykorzystać bakterie.
Najnowsze wydanie najsmaczniejszego magazynu w Polsce!